Aslına bakılırsa WordPress’in hayatımızda çok da eski bir yeri olduğunu söyleyemeyiz. Matt Mullenweg adında bir genç tarafından 2003 yılında başlatılan bir açık kaynak web projesi olarak hayatımıza girdi ama çok kısa sürede milyonlar tarafından benimsenen ve kullanılan bir yazılım hâline geldi. Bugün yaklaşık 35 milyon kullanıcısıyla dünya üzerinde en fazla kullanılan sistemlerden biri olarak WordPress öne çıkıyor.
WordPress yazılım tabanını kullanan web siteleri ile neler yapılabileceğine de bakmakta fayda var. Örneğin, bugün WordPress kullanarak internet üzerinden rahatlıkla her türlü bireysel web sitesi oluşturabileceğiniz gibi kurumsal web sitelerini de bu yazılım üzerinden hazırlayabiliyorsunuz. Açık kaynak kodlu olan ve bu sayede geliştirilebilen bir yazılım olan WordPress’in en önemli özelliklerinden biri içerik yönetim sisteminin bulunması. Bu sistemin de kullanıcılara sağladığı pek çok avantaj bulunuyor. Örneğin, oluşturduğunuz web sitenizi kullanıcı paneli aracılığıyla güncelleyebilmeniz, yeni sayfalar oluşturmanız, web sitenize yeni temalar eklemeniz ve canlı akışlar yayınlayabilmeniz mümkün oluyor. Özetle, WordPress’in sağladığı kolaylıklar ve pratik kullanım avantajlarıyla web sitenizi daima dinamik tutabiliyorsunuz.
Bunlara ek olarak, WordPress hakkında bilinmesi gereken bazı başka detaylar da var. Bunlardan ilki şu: WordPress her ne kadar ücretsiz bir platform olsa da bir sayfa oluşturmak için öncelikle domain ve hosting almanız ve bunun için de bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu adımı gerçekleştirdikten sonra sadece beş dakika gibi kısa bir süre harcayarak WordPress ile bir web sitesi oluşturabiliyor ve yayına sokabiliyorsunuz. Bunu yapmanız içinse kod bilmeniz gerekmiyor, kullanımı çok basit olduğundan deneme yanılma yöntemiyle kısa sürede konuya hâkim olabiliyorsunuz.
WordPress kullanarak internet üzerinden yapamayacağınız bir şey yok desek abartmış olmayız. Yapılabilecekleri detaylı olarak sıralayacak olursak şunlardan bahsedebiliriz:
Ücretsiz olarak WordPress kullanacaksanız kurulumu son derece basit. Yazılımın resmi sitesi üzerinden gerekli adımları takip ederek WordPress’i kurabiliyorsunuz. Otomatik kurulum için WordPress.org adresinden veya WordPress Türkçe paketinin bulunduğu herhangi bir web sitesi üzerinden son sürümünü bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Ardından sıkıştırılmış halde indirmiş olduğunuz bu dosyayı Winrar, Zip gibi yardımcı programlar aracılığıyla açmanız ve daha sonra da dosya içeriğini sunucuya yüklemeniz gerekiyor. Son olarak, tarayıcınızın adres çubuğuna WordPress’i kurmak istediğiniz siteni adresini yazıyorsunuz. Bu adımları takip etmenizin ardından otomatik olarak kurulumunuz gerçekleşiyor.
Hazır kodlanmış tasarımlar olan WordPress temaları ile hem daha işlevsel hem de görsel olarak hayal ettiğiniz web sitelerini kurmanız daha kolay oluyor. Aklınızdaki siteyi kurabilmeniz için öncelikle hosting ve domain almanız gerekiyor. Hosting ve domain üzerine ise WordPress alt yapısını kurmanız gerekiyor.