yazılım şirketi

Native Uygulama ve Hibrit Uygulama Nedir?

native ve hibrit uygulama nedir?

Mobil Uygulama Geliştirirken Native Yazılım mı? Hibrit Yazılım mı?

Native uygulama ve hibrit uygulamalara başlamadan önce Mobil geliştirmelerin tarihine değinmek istiyorum. 1983 yazında Aspen’deki bir konferansta o zamanlar henüz çok genç yaşlarda olan Steve Jobs ileriye dönük bir vizyon sundu. Bu iPhone’ların ortaya çıkışından yıllar önceydi. Macintosh bilgisayarların bile piyasaya sürülmesinden 6 ay öncesiydi. İnsanların telefonları üzerinden uygulama indirebilecekleri bir mağaza hayal etmişti. Aslında bir uygulama mağazasının temelinin o yıllarda atıldığını söyleyebiliriz. Steve Jobs bu konferanstan tam 24 yıl sonra iPhone’ları kullanıma sundu. İlk cihazların çıkışından yaklaşık 1 yıl sonra da App Store’u içinde 500 uygulama ile ortaya çıkardı. Bu çıkışın başarılı sonuçlar doğurması uzun sürmedi. Hemen peşine diğer şirketler harekete geçti. Google, Play Store ile birlikte Android platformunu oluşturdu. Amazon ise Amazon App Store’u tanıttı. Açık kaynak kodların da yazılımcılara açılmasından sonra mobil yazılımcılar kendi uygulamalarını geliştirmeye başladı.

Bir mobil uygulama geliştirirken dikkat edilmesi gereken bir çok husus var. İlki Native mi hibrit mi uygulama geliştirmemiz gerektiğidir. Native ve ya hibrit yazmadan önce kendimize sormamız gereken bazı önemli sorular vardır.

Bunlar;

  • Uygulamayı bir müşteri için mi, kendiniz için mi yoksa bir işveren adına mı geliştiriyorsunuz?
  • Geliştirme bütçeniz nedir?
  • Uygulamanın ne kadar süre içinde geliştirmesi gerekmektedir?
  • Hedef kitleniz kimlerdir?
  • En önemlisi de hangi özelliklerin kullanılması gerektiğidir?

Bu soruların cevapları sizin Native-Hibrit arasındaki seçiminize de yardımcı olacaktır. Seçim yapmak birinin diğerinden üstün olup olmadığı meselesi değildir. Sadece ulaşmak istediğiniz hedefe hangisinin daha iyi uyup uymadığına karar vermelisiniz.

Önerilen İçerik  Mobil Uygulama Nedir? Ne İşe Yarar?

native uygulama nedir?

Native Uygulama Nedir?

Native uygulama geliştirme; Native uygulamalar belirli bir cihazda veya platformda çalışmak üzere tasarlanmıştır. Yazılım geliştirme tool’ları (SDK olarak bilinir) kullanılarak geliştirilir. Geliştirme olasılığınızın en yüksek olduğu iki platform vardır.

iOS işletim sistemi nedir?: Apple işletim sistemdir. Uygulamalar Objective-C veya Swift kullanılarak yazılır.
Android işletim sistemi nedir?: Google için native uygulama geliştiriyorsanız Java veya Kotlin kullanılarak geliştirilen platformdur.

Native uygulamaların en belirgin özelliği ve artısı işletim sisteminin, geliştirilen cihazların özelliklerinden daha fazla yararlanabiliyor olmanızdır. Belirli platform için geliştirilen bir uygulama Native SDK’ler ile o platformun kullanıcı arayüzüne erişebilir. Bu da kullanıcının zaten aşina olduğu kontrollerin ve düzenlerin uygulamaya entegre edilebileceği anlamına gelir. Native uygulama yapmak ayrıca gelişmiş güvenlik ve hız sağlarlar. Bir native uygulama geliştirirken ve tasarlarken kullanabileceğiniz tool’lar hakkında daha iyi fikre sahip olabilirsiniz. Pek çok büyük firmalar native mobil uygulama geliştirmeyi tercih ederler. Bunun en büyük nedenlerinden biri, yeni sürümü çıkan platforma hızlı bir şekilde entegre olmaları gerektiğidir. iOS’ta yeni bir sürüm çıkınca yeni özelliklerin hibritten desteklenmesi zaman alacağından native yazarak bu riski ortadan kaldırmış olurlar.

Native Uygulama Geliştirmenin Avantajları:

  • Kararlı ve güvenilirdir.
  • Platforma özgü işlevlerin tamamından yararlanılabilir.
  • Native uygulamalar hız ve yanıt vermede en iyi performansı sunar.
  • Platformun kullanıcı arayüzü uygulamaya kolayca entegre edilebilir.
  • Harika bir kullanıcı deneyimi ve kolaylığı sunar.
  • Çevrimiçi olduğu kadar çevrimdışı da çalışabilirler.
  • Grafik ağırlıklı uygulamaların çalışma performansı daha yüksek olur.
  • Yüksek tanımlı oyunlar, animasyonlar oluşturulması ise daha kolaydır.

Kullanıcılara platformlar arasında hizmet vermek için iOS ve Android için ayrı ayrı kodlamak gerekir. Birden fazla platformda geliştirme yapmak daha uzun bir geliştirme zamanı anlamına gelir. Ekiplerin daha büyük ve geliştiricilerin daha tecrübeli kişilerden oluşması gerekir. Daha büyük ekipler de daha yüksek maliyet anlamına gelir. Bu gibi sebepler işverenleri hibrit yazılımı tercih etmeye sevk eder.

Önerilen İçerik  Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) Nedir?

hibrit uygulama nedir?

Hibrit Uygulama Nedir?

Hibrit uygulama geliştirme Native uygulama ile web uygulaması arasındaki bir geçiştir. Hibrit mobil uygulama geliştirmek daha çok web uygulaması gibi çalışır. Bir hibrit uygulaması geliştirirken tam işlevsellik için internet erişimi gerektiği unutulmamalıdır. Yine de çevrimdışı çalışabildiği durumlarda vardır fakat tam deneyim sunamazlar.

JavaScript, CSS veya Html kullanılarak geliştirilir. Bu dilleri kullanan geliştiriciler her iki platform da aynı anda ürün çıkarabilirler.

Hibrit Mobil Uygulama Geliştirmenin Avantajları:

  • Tek bir dil ile farklı platformlara, cihazlara uygulama geliştirilebilir.
  • Tek bir kod tabanı daha kolay bakım ve güncelleme anlamına gelir.
  • Geliştirme yapılırken iki platforma da sıfırdan yazılmayacağından zaman tasarrufu sağlar.
  • Pazara sunma hızı ve bütçe maliyeti

Hibrit uygulamaların çalışması için eklentiler ve Api’ler gerekir. Bunlar güvenlik riski oluşturabilir. Platformların kullanıcı arayüzünden yararlanamadığı için etkili bir kullanıcı deneyimi sunmaz. Tam işlevsellik için sürekli internete bağlı olması gerekir. Bu hibrit uygulamaların web uygulamaları ile ortak noktalarının sonucudur. Donanımdan tam olarak yararlanamadığı için, kullanıcı yetenek düzeylerini dikkate alan kapsayıcı tasarım seçimleri yapmak zordur. UI ve performansa dayalı sorunları düzeltmek ve ince ayar yapmak için daha fazla zaman harcanmasına neden olurlar.

Son olarak, uygulamayı geliştirmek için süreniz varsa Native uygulama geliştirmeniz önerilir. Bunun nedeni, tüm enerjinizi ve kaynaklarınızı tek bir kullanıcı tabanı için, gerçekten iyi bi deneyim oluşturmaya odaklanmak size çok büyük artı sağlayacaktır. Uygulamanızın kullanıcı dostu olup olmadığı konusunda sınırlı bir özel pazarı test etmek istiyorsanız native bir uygulama ile geliştirmeye değer olabilir.

Her iki yaklaşımında kendine göre artıları eksileri vardır, ancak sonuca baktığımızda native yaklaşım bir şirketin karlılığı için büyük fayda sağlayacaktır.

5/5 - (54 votes)