yazılım şirketi

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

yapay zeka mühendisliği

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir ve Yapay Zeka Mühendisi Ne İş Yapar içeriğimizde Yapay Zeka Mühendisliği olarak bilinen yazılım geliştirme; veri bilimi, programlama ve veri mühendisliği alanlarında çalışan meslek grubunu inceleyeceğiz.

Bir makinaya, insanı becerilerin kazandırılması adına hizmet veren yapay zeka mühendisleri, çalıştığı kurum veya kuruluşun hizmeti adına gerekli kararları ve iş sürecini kurgulayan yapay bir zeka modelleri oluştururlar. Ancak hizmetleri bu kadar da sınırlı olmadığı gibi modellemeleri oluşturmaları da basit bir işlem değildir. 

Makina öğrenmesi ve derin öğrenme gibi konularda uzmanlaşan bu meslek grubunun iş hayatına daha yakından bakalım.

yapay zeka mühendisliği nedir?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?

Yapay Zeka Mühendisliği, makinaların, insan becerilerini kavrayarak bilgiyi işleyebilmesini ve taklit edilmesini sağlayan yapar bir zekâ modelidir. Makinaların yapay bir zekâya sahip olabilmesi için algoritma geliştirme, programlama, ve eğitim gibi çeşitli alanlarda uzmanlık gerektirir. Bu alanlarda uzmanlık alabilmek ve somut örnekleri görebilmek için öncelikle “Yapay Zeka Nedir? En İyi Yapay Zeka Örnekleri” içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Yapay zeka üzerine uzmanlaşan mühendisler, yazılım geliştirme ve veri mühendisliği gibi pek çok bilimle disiplinler arası çalışma yürütmektedir. Çünkü yapay zeka mühendisliği doğal dil işleme ve sinir ağları gibi geleneksel makine öğrenimini, modern bir teknoloji ile buluşturmaya çalışır. Bu bağlamda sosyal branşlardan sayısal branşlara kadar bazı yeteneklerin kişide var olması gereklidir. Yapay Zekada İş, bilgisayar ve yazılım mühendisliği veya doğrudan yapay zeka mühendisliği branşlarından mezun olunduğu takdirde pek çok sektörde vardır.

Önerilen İçerik  Software Nedir? Software Çeşitleri Nelerdir? Neye Yarar?

yapay zeka mühendisi ne iş yapar

Yapay Zeka Mühendisi Ne İş Yapar?

Bilgisayar gibi elektronik aletlerin aslında hiçbir unsuru yan yana getirebilecek, hesaplayabilecek veya işleyebilecek kapasitesinin olmadığını biliyor muydunuz? Günlük hayatta kullandığımız elektronik veya teknolojik aygıtlar, hayatımızı kolaylaştırmak için projelendirilir ve proje kapsamında bazı görevler atanır. Özetle, teknoloji, yazılımsal gelişmelerle gündelik hayatta aktif olarak kullanılabilir. 

Yapay Zeka Mühendisliği meslek grubunda yer alanlar hayatlarımızı kolaylaştırmak için ne iş yapar?

  • İnsan davranış biçimleriyle birlikte analitik düşünmeyi makinalara aktarırlar.
  • Kullanılacağı alana yapay zeka üretirler: görev ataması yaparlar ve modelleme oluştururlar.
  • İş süreçlerine makinaları entegre ederler.
  • Sektör farkı olmadan yapay zeka ile girdi/çıktı verilerini artırırlar. 
  • İnsan zekasını, makinalarla birleştirerek insan hayatını kolaylaştıracak efektif çözümler ortaya koyarlar.

Yapay Zeka Mühendisi, tüm sektörlerde işletmenin büyük, orta veya küçük olarak segmenti fark etmeksizin insan zekasına sahip makinalara ihtiyaç duyulması nedeniyle iş bulabilir.

Yapay Zeka Mühendisi Nasıl Olunur?

Bazı meslek grupları, herhangi bir üniversiteden mezun olmadan veya tahsil sahibi olmadan yapılabilir. Yapay zeka mühendisliği için öncelikle doğrudan üniversitelerin yapay zeka mühendisliği okunabilir. İlgili bölümden doğrudan mezun olunması ve kişinin kendini geliştirmiş olması, iş yapabilme potansiyelini artıracaktır. Ayrıca tahsil sahibi olmadan pek çok projede yer almış ve matematiksel zekasını gelişmiş pek çok kişi de yapay zeka mühendisliği grubunda başarıyla çalışabilmektedir.

Bununla birlikte yapay zeka mühendisliğine geçiş yapmış olan pek çok makine mühendisi veya yazılım mühendisi de bulunmaktadır. Ayrıca bilgisayar mühendisliği bölüm mezunları da, yapay zeka mühendisi olarak pek çok yazılım şirketi bünyesinde çalışabilmektedir.

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü Kaç Yıl?

Yapay Zeka Mühendisliği, Türkiye içerisinde vakıf ve devlet olmak üzere 10 üniversitede, 4 yıl ve 8 dönem eğitim alır. Türkiye içerisinde sayısal branşlar arasında 4 yıllık eğitim verilen fakülte ve bölümler, mühendislik veya doğrudan bölüm ismiyle anılırken 2 yıllık bölümlerde “Tekniker” adını görmekteyiz. Dolayısıyla bu çerçeveden konuya yaklaşıldığında Yapay Zeka Mühendisliğinin 4 yıllık olarak eğitimi verilen bir meslek grubu olduğunu anlayabiliriz. 

Önerilen İçerik  HTML Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Öğrenilir?

Türkiye’de Yapay Zeka Mühendisliği branşını devlet üniversitesi olarak tahsil veren tek üniversite, Hacettepe Üniversitesi’dir. Ayrıca devlet üniversitesi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde de Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği başlığı altında bu meslek grubunun eğitimi verilmekle birlikte başka devlet üniversitesinde eğitimi verilmemektedir. 

Yapay Zeka Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisliği mezunları başlıca yapay zeka modelleri tasarlayarak her türlü işletmenin hizmet kapsamına göre programlama algoritmaları geliştirirler. Bu algoritmaların geliştirilmesiyle birlikte, test etme; dağıtma, kontrol etme ve arabirimlere dönüştürülmesine yardımcı olurlar. Bununla birlikte sektör farkı olmadan makine öğrenimini sağlayarak iş yükünü yapay bir zekaya sahip teknolojik cihazlara aktarırlar. Böylece hizmet kapsamında hata payını minimuma indirirken personellerin yapabileceği işten daha fazla performans elde ederler.

Ayrıca, veri bilimini için altyapı oluşturarak sistemlerin tamamının otomatik çalışmasına da imkan verirler. Sistemlerin diğer uygulamalarda da çalışabilmesi için uygulama programlama arabirimi (API) olarak bilinen işletim sistemlerini de iş süreçlerine entegre ederler.

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir içeriğinde Yapay Zeka Mühendisliği içerisinde gündelik hayatın kolaylaştırılmasından tüm segmentteki firmaların işleyişini sağlamaya kadar pek çok faydadan bahsedilmiştir. İlerleyen yıllarda, önemi daha fazla ortaya çıkacağı öngören yapay zeka ve türevlerine yönelmenin ve öğrenmenin faydalı olduğunu düşünmekteyiz. Sizlerde yapay zeka ve yapay zeka mühendisliği hakkında fikirlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz ve geleceğin mesleği hakkında çıkarımlarda bulunabilirsiniz.

4.7/5 - (16 votes)