JavaScript Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Öğrenilir?

JavaScript Nedir?

JavaScript Nedir içeriğimizde etkileşimli web sayfası için kullanılan JavaScript (JS) programlama dilinin işlevleri, sosyal medya akışları ve etkileşimli haritalar üzerinde etkisiyle birlikte kullanıcı deneyimine dönük gelişimlerini anlatacağız.

Yazılım dünyasında yapılan araştırmaya göre, son 10 yılın en fazla kullanılan ve tercih edilen programlama dili JS olmuştur. Bununla birlikte, Google; Facebook, Microsoft, Alibaba, eBay ve Grupon gibi piyasa değeri çok yüksek olan şirketlerin JS tercih ettiğini biliyor muydunuz?

Uzun süredir piyasada olup da eskimeyen yapısı ile en fazla kullanılan programlama dilleri arasında olan JS diline daha yakından bakalım.

JavaScript Nedir?

JavaScript (JS), öğrenmesi kolay ve hafif bir programlama dili olarak HTML sayfalarının içeriklerini dinamik olarak eklemeye veya değiştirmeye izin veren komutlara denir. Web sayfalarının etkileşimli hale gelmesini sağlar ve güçlü alt yapısı ile post-modern görünüm kazandırır. JavaScript Nedir Kısaca tanımlamak gerekirse, düz metin, resim veya eski görünümlü web sayfalarını, uygulamaları ve programları, modern bir görünüme kavuşturmak için kullanılan güçlü bir programlama dilidir diyebiliriz.

Web uygulamaları geliştirmek için oluşturulan JS, günümüzde oyun ve mobil uygulama geliştirmek için de sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak JS metin düzenleyici gibi basit bir araçla yazılabilse de kodlama aşamasında hataları görüntülemek çok zordur. Kodların çalıştırıp kontrol edilmesi ve kodlama aşamasının bitirilmesi gereklidir Bu nedenle bu gibi sorunları çözümleyebilmek için sıklıkla tercih edilen “TypeScript (TS) Nedir” içeriğimize göz atabilirsiniz.

JavaScript Ne İşe Yarar?

JavaScript Ne İşe Yarar?

JavaScript Ne İşe Yarar noktasında, herhangi bir mobil veya web uygulaması üzerinde sunucu etkileşimini ve yanıt sürelerini azaltmakla birlikte HTML veya CSS ile kusursuz bir web sayfası oluşturmaya yarar. Web dili olarak kabul edilen JavaScript (JS), hem istemci hemde sunucu tarafında, JS motoru ile herhangi bir cihazda fonksiyon gösterebilmektedir.

Önerilen İçerik  TypeScript Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Kullanılır?

HTML öğelerini biçimlendirme de CSS ile iyi çalışan JavaScript, web sayfalarını düzenlemenin yanı sıra ne işe yarar?

  • Karmaşık projeleri basitleştirmek için AngularJS, jQuery ve ReactJS gibi pek çok çerçeveye ve kütüphaneye sahiptir.
  • Web ve mobil uygulamaları geliştirmekle birlikte zaman ve emek tasarrufu sağlar.
  • Geliştirme ve hata ayıklama sürecini basitleştirir.
  • JS çerçeveleri, tasarım verimliliğiyle birlikte yeniden kullanıma ve güncellemeye olanak tanır.
  • Cordova ve Titanium gibi mobil uygulama geliştirme süreçlerinde, yerel veya hibrit uygulamalarda “İNG.” oluşturmayı sağlar.
  • js aracılığıyla geliştirilen web sunucuları ve sunucu uygulamalarını oluşturmaya yardımcı olur.

Genel itibariyle web sitelerinde etkileşimli davranış üzerinde kullanılan JS, aynı zamanda HTML5 ve WebGL gibi uygulama programlama arayüzü (API) ile kullanıldığında oyun oluşturabildiği de unutulmamalıdır.

JavaScript ile Neler Yapılabilir?

Web sitelerine etkileşim eklemek için HTML ve CSS ile birlikte tercih edilen JS, temiz kodlama yapabilmek ve işlevsellik kazanabilmek için üçüncü taraf kitaplıklarından yararlanmaktadır. Öğrenmesi oldukça kolay olmakla birlikte belirli web sayfası ögelerine veya olaylarına uygulaması da kolaydır. Güçlü bir geliştirici topluluğu vardır ve diğer birçok programlama dilleri ile uyumludur. Ancak bununla birlikte diğer programlama dillerinden daha hızlı, hafif ve güvenilir özellikleri bulunur.

Ayrıca, neredeyse bütün tarayıcıların “Native” programlama dili JS’dir ve istemci tarafında ciddi bir rakibi de bulunmamaktadır. Form doğrulama, web uygulaması, USB ile bilgisayar bağlantısı arası veya HTML ve tarayıcı API’lerinde JS sıkça karşımıza çıkmaktadır. Hal böyle olunca, JS ile bunların yanı sıra çizim ve sanatsal faaliyetler de bulunulabilir. Bununla birlikte metin, kod işleme, tablolama ve sunum gibi pek çok uygulama da JS ile yapılabilmektedir. Masaüstü programlar yapmak için Visual C# veya Qt tarzında geliştirme ortamları kullanılsa da Electron ve JS gibi platformlar da kullanılabilmektedir.

Önerilen İçerik  HTML Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Öğrenilir?

JavaScript Nasıl Öğrenilir?

JavaScript Nasıl Öğrenilir?

JavaScript Nasıl Öğrenilir konusunda, ihtiyaca yönelik yapılar kurmak ve yapıları geliştirmek gerektiğinden sürekli veya çeşitli projelerde tecrübe kazanarak öğrenilir diyebiliriz. Video kurslar veya sertifikaya dayalı eğitimler, kişiyi belirli bir yere kadar getirmektedir. JS, en iyi şekilde, sadece pek çok proje de yer alıp tecrübe kazanarak öğrenilebilmektedir.

MGS Software olarak belirli alanlarda kendini geliştirmek, güçlü çalışmalarımızın birer parçası olarak dünya çapında markalarda deneyim kazanmak isteyen bireyler, ailemizin değerli birer personeli olabilmek için “Açık Pozisyonlar” alanını takip edebilir.

Bununla birlikte, JS, ne kadar çok hata ile karşı karşıya kalınırsa ve ne kadar araştırma becerisi geliştirilirse, o denli tecrübe ve deneyim kazandırmaktadır. Hâl böyle olunca, JS ve JS kütüphanesinden programlama dili öğrenmek için hata yapmaktan korkmamak ve sürekli olarak projelerde yer almak çok önemlidir. Bu bağlamda, Query; Vue.js, React.js gibi yapılar veya kütüphaneler kullanılarak pratik kazanmak gereklidir. Ayrıca HTML ve CSS konularında bilgi sahibi olmak, JS üzerinde kavrama ve algılama düzeyini de artırdığı unutulmamalıdır. Ancak sıfırdan başlayarak ileri düzeye kadar JS öğrenmek, diğer programlama dillerine göre oldukça kolaydır: zorluklar karşısında yılmamak, tecrübe ve deneyim kazanmaya özen göstermek gereklidir.

JavaScript Nedir? içeriğimizde son 10 yılın en fazla kullanılan programlama dillerinden bir tanesi olan JavaScript (JS) üzerine değerlendirme ve bilgilendirme yapılmıştır. Etkileşim üzerine odaklanan bir programlama dili olan JS, kullanıcı deneyimini bütün platformlarda sağlamak için pek çok teknoloji devi veya şirketi tarafından tercih edilmektedir. Bu denli popüler bir programlama dilini öğrenmek ve kütüphaneye eklemek için hâlâ geç değil.

5/5 - (34 votes)