Back End Developer Nedir? Kimdir? Ne İş Yapar?

back-end nedir

Back End Developer, bir web sitesinin kullanıcı tarafından görünmeyen arka yüzünü geliştiren uzmanlardır, Back-End, arka yüz geliştiricisi olarak PHP; ASP.net, MYSQL ve MYSSQL gibi çeşitli araçları kullanarak kodlama yapan web geliştiricisi uzmanlarına denir. Front-End ile oldukça karıştırılan bu geliştiriciler, ön yüz geliştiricisi olarak ifade edilen Front-End Developerlara verinin gelmesini sağlayan sunucuları oluşturan, denetleyen, düzenleyen ve istikrarlı çalışmasını sağlayan uzmanlardır.

Back-End Nedir?

Bir web sitesinin, kullanıcı tarafından görülmeyen kısımları yani arka yüzüdür, Back-End Developer Kimdir?; arka yüz geliştiricisi olarak PHP, ASP.net, MYSQL ve MYSSQL gibi çeşitli araçları kullanarak kodlama yapan web geliştirici uzmanıdır.

Web sitesinde arka yüz kodlaması, kullanıcı tarafından fark edilmese de, web sitesinin doğru ve stabil çalışması için gerekli bir fonksiyondur. Arka yüz geliştiricileri proje oluşturma aşamasında veya proje içerisinde data mining yapmak; proje read map oluşturmak ve tasarımın nasıl çalıştığıyla ilgilenen bir birimdir. Server Side ile web sitesinin doğru çalışmasını sağlayan arka yüz geliştiricileri, kullanıcının site içerisinde etkileşime girdiği her alanın stabil olmasını sağlar ve veri alışverişleri yapılmasına olanak tanır.

Bilgi sistemi ve yazılım alanında mantıksal arka yüz çalışmalarını sağlayan bu programcılar, pek çok yazılım dilini uygulayarak ve manipüle etmek için algoritmalar oluşturur. Bu algoritmalar, en basit düzeyde bile kreatif çözümler sunmaya odaklıdır. Peki, bu bilgiler ışığında, arka yüz geliştiricisi nasıl olunur?; ne iş yaparlar ve hangi dilleri bilmeleri gerekir?

back-end develeoper nedir

Back End Developer Neler Yapar?

Arka yüz geliştiriciler veya ön yüz geliştiriciler,  yazılım projelerinde gerekli teknik konuların arka planda çalışarak kullanıcıların görmediği sistemleri kurgular ve sistemin istikrarlı bir şekilde çalışmasını sağlar.  Son kullanıcının bir web sitesinde rahatlıkla gezebilmesi ve web sitesinden maksimum performans elde edebilmesi için mantıksal hesaplamalar, iyileştirmeler veya gerekli programların kurulması çok önemlidir.

Backend Geliştirici, web sitesi veya bir yazılımın arka veya ön yüz olarak ifade edilen alanında bulunması gereken programları ve yazılımları hazırlayan uzmanlardır. Bilgisayar ortamında işlerini icra eden ön yüz geliştiricileri, diğer yazılım alanları ile iş birliği içerisinde çalışarak gerekli programları hazırlar. Programlama dillerinden birine veya birkaçına hâkim olan bu arka yüz geliştiricileri, bir web sitesinin görünmeyen tarafında işlem yapsalar da kullanıcı deneyimine doğrudan etkileri de bulunur.

Önerilen İçerik  Robotik Kodlama Nedir? Faydaları Nelerdir?

Backend için Ne Öğrenmeliyim?

Backend için Ruby, Phthon, C#, Java, Go, PHP, Perl, Objective-C ve Visual Basic gibi temel sayılabilecek programlama dillerini öğrenmelisin. Java bir backend dili olarak öne çıkar ancak giriş dili olarak çok kolay olan ve fonksiyonel sayılabilecek PHP ile başlanması tavsiye edilir. Bir web sitesi tasarlayabilmek veya yazabilmek için PHP kullanılabilir. Ancak bazı metotları eskide kaldığı için modern halleri yönelik olark Laravel, YII Framework, CakePHP, SYMFONY, Codeıgnıter ve Zend gibi PHP Frameworklar tercih edilmektedir.

PHP öğrenerek yukarıda yer alan framework kümesi ile PHP’yi API haline getirmenize ve dolayısıyla daha modern halde çalışmanıza olanak sağlamaktadır. Backend dilleri olarak da bilinen programlama dilleri ile birlikte, Front-End ile bağlantı kurulmaktadır ve mesajlar her iki geliştirici arasında gidip gelmektedir. Genel olarak ön ve arka yüz geliştiricilerin kurduğu bağlantı ile kullanıcı deneyiminin artırılması sağlanmaktadır. Hâl böyle olunca, her iki geliştirici de, yüzeysel dahi olsa birbirleri hakkında bilgi sahibi olması çok önemlidir.

Back-End Developer Nedir Ne İş Yapar?

Back-End Developer Nedir Ne İş Yapar?; C++, C#, Java ve diğer programlama dilleri ile bir web sitesinin arka yüzünü kodlayan web geliştiricileridir ve web sitesinin sağlıklı çalışmasını sağlarlar. Bunlara ilaveten, kullanıcıların göremediği ve arka planda çalışan her şey, arka yüz geliştiricilerinin ilgi alanlarına girmektedir. Verilere erişilen katman olarak da bilinen bu kısımda, arka yüz geliştiricileri, komut dosyalarını katmanlara ayırarak ve sayfa içeriği oluşturarak mükemmel bir deneyime aracılık etmektedir.

Arka yüz tasarımcıları, kullanıcının göremediği kısımları kodlamak için PHP, Ruby, Python gibi yazılım dilleriyle birlikte MYSQL, PostgreSQL ve Oracle gibi veri tabanlarını kullanmaktadırlar. Bunlara ilaveten, teknolojiyi de etkin kullanarak Zend, Laravel ve Code Igniter gibi gelişim sürecini hızlandıran frameworkler kullanırlar.

Web geliştirme alanında arka yüz tasarımcıları ekip çalışmasına uygun olmalıdır. Çünkü bir web sitesinin inşa aşamasında ön yüz olarak bilinen Front-End ile birlikte arka yüz yüz geliştiricileri birlikte çalışmalıdır. BackEnd Yazılım Geliştirici tek başına bir siteyi toplamaya ve dizayn etme yetisine sahip değildir; takım çalışması bu sektör için zorunludur.

Önerilen İçerik  Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?

BackEnd Yazılımcı Görevleri Nelerdir?

Sunucu tarafında görev alan ve arka yüz olarak bilinen bu geliştiriciler, verilere erişilen bir katmanda pozisyon almaktadırlar. Bu noktada, kullanıcının göremediği ancak çalışıp çalışmamasıyla deneyimleyebildiği her alanda çalışma yürütmektedirler. Dolayısıyla, hedef koymak ve hedefe yönelik çalışmalar yapmak yazılımcının en önemli görevlerinden birisidir. Çünkü kod yazmada egonun yeri yoktur ve sürekli daha iyisini istemek için yenilikçi bir yaklaşım benimsenmelidir. Internet teknolojisinin ayrılmak parçası olan BackEnd Yazılımcı Görevleri Nelerdir?;

  • Web uygulamalarını yazmak ve stabil çalışmasını sağlamak,
  • Yapılan veya yapılmış olan uygulamaların hız (speed) ve verimlilik değerlendirmesi yapmak,
  • Yüksek kalitede ve temiz kod yazmak,
  • Hata ayıklama ve sorunları hızlı bir şekilde çözmek,
  • Web sitelerine kreatif çözümler sunmak.

Bunların yanı sıra BackEnd Yazılım Uzmanı, web sitesini kodlayabilmek amacıyla pek çok yazılım dilini ve veri tabanı sistemlerini bilmesi gereklidir. Ancak sunucu tarafında çalışan bu yazılımcılar, tüm yazılım dillerine de hâkim olması mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla bir ekip çalışması ile tek bir çatı altında bütün yazılım dillerinin kullanılması, projenin sağlıklı oluşabilmesi için gerekli bir konudur. Bu noktada, MGS Software bünyesinde sağlıklı ve profesyonel bir proje oluşturabilirsiniz.

Back End Developer Nasıl Olunur?

Bir web sitesinin arka yüzünü geliştiren ve bilgi dünyasında önemli bir yere sahip olan Back End Developer Nasıl Olunur?; Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Web Tasarım ve Kodlama ve Web Tasarım gibi ilgili bölümlerden mezun olmaktadırlar. Bunun yanı sıra yazılım sektöründe ki insanların yaklaşık yüzde 60’ı ilgili bölümlerden mezun olmamaktadır. 

Internet ortamında çeşitli platformlarla birlikte kendini geliştiren bu yazılımcılar, ilgili bölümden mezun olmadan da sektöre girebilmektedir. Bilgi teknolojisi içerisinde önemli bir yere sahip olan Back End Yazılımcı Yeterlilikleri Nelerdir?;

  1. Ekip ve takım çalışmasında uyum sağlamak,
  2. Yazılım dünyasına ilgisi olmak ve teknik beceriye sahip olmak,
  3. Odaklanma sorununun olmaması ve ayrıntılara dikkat etmesi,
  4. Firma, şirket veya kişisel projelerin kullandığı teknik detaylara hâkim olması
  5. HTML, CSS ve JavaScript gibi yazılım dillerine hâkim olması
  6. Erişebilirlik, açık/temiz kaynak ve güvenlik uyumluluğunu sağlamak
Önerilen İçerik  Nesne Yönelimli Programlama (OOP) Nedir? Ne İşe Yarar?

Arka yüz yazılımcılarında olması gereken yeterlilikleri haricinde bilmesi gereken pek çok yazılım dilleri de bulunmaktadır.

back-end yazılım dilleri nelerdir

Back-End Yazılım Dilleri Nelerdir?

Sunucu tarafında çalışan yazılımcılar, zamanlarının birçoğunu bilgisayar başında geçirmektedirler. Dolayısıyla zamanlarını verimli kullanmalı ve olabildiğince fazla yazılım dili öğrenmeye gayret etmelidir. Arka yüz geliştiricilerinin neredeyse tamamı, HTML ve CSS gibi Frontend dillerini bilmektedir ancak günümüzde yeterli olmamaktadır. Bu noktada, sunucu tarafında görev alan yazılımcılar; işlemleri çözümlemek, uygulamak, veri tabanı/server arası bağlantı kurmak ve bu bağlantıyı geliştirebilmek için farklı yazılım dilleri kullanmaktadırlar. Arka uçta etkin bir şekilde rol alan Back-End Yazılım Dilleri Nelerdir?;

  • PHP,
  • Ruby,
  • Python,
  • Java,
  • C#
  • .NET
  • ASP

BackEnd Developer Yazılım Dilleri aynı zamanda MYSQL, Oracle, PostgreSQL ve MongoDB gibi veri tabanı sistemlerini de tercih etmektedir. Arka yüz geliştiriciler, web sitesi içerisinde en fazla yanıt verme hızıyla ilgilenmektedir. Bu noktada, MGS Software, statik web site kodlamasından ziyade dinamik ve kreatif bir web sitesi tasarımına dönük hizmet vermektedir. Çünkü alanında uzman ekibin analizleri ve kullanıcı deneyimlerinden faydalanarak sürekli güncellenen, değişen ve post-modern anlayışla 

BackEnd Developer Yol Haritası Nedir?

Bilgi teknolojisi içerisinde, iyi bir yazılımcı ve geliştirici olmak için nereden başlayacağını, nasıl başlayacağını ve kendini nasıl geliştireceğini bilmemektedir. Dolayısıyla, pek çok kişi, yazılım hayatına girmeden kodlama ve geliştirme alanından soğumaktadır. MGS Software perspektifinden BackEnd Developer Yol Haritası Nedir?;

  • S.O.L.I.D,  Dependency Injection gibi kavramları bilmek,
  • Design Patterns ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Datebase konseptlerine hâkim olmak ve deneyimli olmak,
  • SQL ve NOSQL kullanım alanlarını bilmek,
  • Java, Go, Kotlin, Python, C# gibi backend programlama dillerine hâkim olmak,
  • Rest mimarisini bilmek ve projelerde yer almak
  • Bir veya birden fazla Cache alt yapısını detaylı öğrenmek,
  • Web servis kavramlarını bilmek,
  • Test yazmak ve belirli konularda özellikle temiz kod yazabilmek

Yazılım geliştiricileri, dünya gündemini sürekli takip etmeli ve kendini güncelleyebilmelidir. Çünkü yukarıda ki liste trend ve yeni bir alt yapının oluşmasıyla birlikte değişebilir ve güncellenebilir. Yeni başlayan yazılım geliştiricileri, bu yol haritası ile yazılım dünyasına giriş yapabilir ancak süreç içerisinde kendilerini yenilemek zorundadırlar. Bunlara ilaveten, iyi bir yazılımcı olabilmek için temel sağlam atılmalıdır ve frontend teknolojileri bilinmese bile en azından JS, React ve Vue gibi yazılım dillerini öğrenmesi gereklidir.

4.9/5 - (21 votes)