yazılım şirketi

Front-End Developer Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Front-End developer nedir

Front End Developer

Bir web sitesinin ana sayfada yer alan tüm fonksiyonlarının ve sistemsel veya yazılımsal kısımlarının çalışmasına olanak tanıyan web tasarım geliştiricileridir.

Bir web sitesinin kullanıcıya ulaşması için ön yüz geliştiricileri olarak adlandırılan developer çalışanlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Web tasarım geliştiricileri arasında önemli bir yere sahip olan ön yüz tasarımcıları, web sitesinin kullanıcının karşısına çıkmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü temel olarak konuya yaklaşıldığında, bir web sitesinin görsel düzenlemelerinin yer aldığı tasarım aşaması kullanıcının web sitesi ile ilk tanıştığı kısımdır.

Ön yüz geliştiricileri, zamandan tasarruf etmek ve daha profesyonel bir proje çıkarmak için çeşitli yazılım dillerini ve ileri teknolojileri öğrenmektedir. Böylece alanında uzmanlaşan kişiler ile birlikte daha sağlıklı bir proje oluşumuna olanak sağlarlar.

Peki, MGS Software çatısı altında ön yüz geliştiriciler ne iş yapar? Nasıl Çalışır?, web yazılım dili nedir ve ne işe yarar? inceleyelim.

Front-End Nedir?

Front-End Nedir Ne İşe Yarar?

Web tasarım olarak da bilinen Frontend terimi, bir web sitesinin etkileşime girildiği ilk alanıdır. Web sitesinde görev alan bu önyüz geliştiricileri arayüz tasarımı ve geliştirilmesinde sorumluluk sahibi olurlar. İnternet dünyasında çok önemli bir yere sahip olan Front-End Nedir Ne İşe Yarar?

Adobe XD, Photoshop, Sketch gibi tasarım programlarıyla birlikte HTML, CSS, JavaScript ve JQuery ile kod yazabilen alanında uzman web tasarımcılarıdır ve web sitesinin önyüzünün stabil kullanılmasını sağlarlar.

FrontEnd Developer Kimdir? web sitesinin ön uç öğelerinin tasarlanması ve kodlanmasında görev alan web sitesi geliştiricileridir ve kullanıcı deneyiminin doğru, hatasız ve sağlıklı çalışması için yazılım geliştirirler. Bu noktada, web sitesinde ki hataları tespit edip ayıklanmasında görev alırlar ve tasarım alanında estetik bir gönüm sağlarlar. Ön yüz geliştiriciler, genellikle görsel bileşenler üzerinde çalışmaktadır ve uygulama, web sitesi gibi çeşitli alanlarda kullanılabilirliği arttırmaktadırlar. 

Önerilen İçerik  SaaS Nedir?, Ne İşe Yarar?, Avantajları Nelerdir?

Front-End Yazılımcı Görevleri Nelerdir?

Ara yüz geliştiricileri, insanların hayatına dokunmak için kullanılan araç ve gereçleri geliştirmekle yükümlüdür. Bu noktada, HTML, CSS ve JavaScript gibi teknolojilerden de yardım alarak web tasarım hizmeti sunmaktadırlar. İnternet teknolojisi içerisinde her zaman önemini koruyacak olan Front-End Yazılımcı Görevleri Nelerdir?

  • Web sitesinin görünen yüzünün geliştirilmesini ve hatasız çalışmasını sağlar,
  • Kullanıcının URL adresi ile ulaştığı web sitesinde ki tasarım; animasyon, font, renk ve genel geliştirmeleri yapar,
  • İçerik yönetiminde etkin bir şekilde rol alırlar,
  • Gelişmiş kod yazılımında görev alırlar, hataların tespiti için çeşitli testler yaparlar.

Ön yüz geliştiricileri bir nevi sahne tasarımı yaparlar ve yukarıda ki görevleri yerine getirmekle sorumludurlar. Ön yüz geliştiricileri bu noktada, fontlar, açılır pencereler, sliderlar, iletişim formları gibi tasarımsal işlemleri yerine getirirler. Dolayısıyla FrontEnd Yazılım Geliştiricileri, JavaScript kütüphanelerinden biri veya daha fazlasını öğrenerek yukarıda ki sorumluluklarını başarıyla yerine getirmeye çalışmaktadır. Buna ilaveten Vue ve React gibi kütüphanelerini öğrenerek iş imkanlarını da arttırabilmektedir.

Front End Developer Nasıl Olunur? | Yeterlilikleri Nelerdir?

Front End Developer Nasıl Olunur? Ön yüz geliştiricileri, Yazılım veya Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun olarak arka planda sertifika sahibi olmaktadır. Aynı zamanda Bilgisayar Programcılığı, Web Tasarım, Web Tasarım ve Kodlama gibi bölümlerden de mezun olarak kendilerini geliştirebilirler. Bunlara ilaveten, fakülte okumadan da internet dünyasında kendinizi geliştirebilmeniz de mümkündür. 

Web sitesinin tasarım bölümünü çok iyi işleyebilmek için Front-End Developer Yeterlilikleri Nelerdir?

  • HTML ve CSS konusunda donanımlı olmak,
  • Sunucu ve web uygulamaları arasında yapılandırmayı sağlayan JSON yapısını bilmek,
  • W3C dünya standartlarını iyi algılayabilmek ve yönetebilmek,
  • JavaScript ile nesne yönelimli programları yapabilmek,
  • JavaScript kütüphanelerinden birine veya birden fazlasına hâkim olmak,
  • Refactoring yani temiz kod öğrenmek ve etkili şekilde kullanabilmek,
  • PageSpeed, Search Console, Google Analytics gibi araçları kullanmak,
  • Git, Bitbucket, Subversiyon ve Mercurial gibi veri kontrol uygulamalarına hâkim olmak,
  • SEO kavramıyla tam uyumlu olarak kod yazabilmek ve SEO yeterliliğine sahip olmak,
Önerilen İçerik  Kurumsal Yazılım Nedir? Yazılım Geliştirme

Front-End Yazılım Dilleri

Front-End Yazılım Dilleri | Yazılımcı Kılavuzu

Ön yüz geliştiriciler, internet dünyasına giriş yapmak veya kendisini geliştirebilmek için yazılım dili havzasını olabildiğince geniş tutmak zorundadır. Bu noktada web tasarım geliştiricileri, dünya gündemini gerek yazılımsal gerekse de istatistiksel analiz ile takip etmekle hükümlüdür. Çünkü popüler bir yazılım diline veya birkaç yazılım diline sahip olmak, sektör içerisinde iş alımını ve işlerin profesyonelliğini arttıracaktır. Bilinmesi gereken Front-End Yazılım Dilleri şöyle özetlenebilir;

  • Eiffel, Object Pascal, Java, C# ve PHP, gibi nesne yönelimli programlama (OOP),
  • JavaScript (JS)
  • HTML ve CSS,
  • VueJs,
  • Git,
  • LeetCode gibi genel algoritmik kodlamalar.

Web tasarım geliştiricileri, bu yazılım dillerinin yanı sıra bazı önemli teknolojileri takip etmeli ve bunlara hâkim olmalıdır. Buna göre baz bilinmesi gereken teknolojiler; Ecmascript, Api, Restful Api, Digital Ocean, Docker, Nodejs, Express Js, Npm Yarn ve Sketch’dir.

front-end developer yol haritası nedir

Front End Developer Yol Haritası Nedir? 

Front End Developer Yol Haritası, yazılım sektörüne giren veya girmeyi düşünen pek çok kişi tarafından takip edilmektedir. Bu noktada, tekrar kullanılabilir; ölçeklendirilebilir ve sürdürülebilir bir kod yapısı öğrenebilirsiniz.  Ön yüz geliştirmek için bu yola giren pek çok kişi neleri öğreneceğini; hangi kaynaklara bakacağını ve nasıl bir yol izleyeceğini bilmemektedir. MGS Software hizmetinden faydalanarak yazılım sektörüne merak sardıysanız veya yolunuz buraya düştüyse alanında uzman bir yazılımcıdan yol haritası alabileceksiniz.

Web tasarım geliştirme alanı, sürekli olarak kendinizi yenilemek zorunda kalacağınız bir sektördür. Dolayısıyla temelinizi sağlam atarsanız, ileride öğrenmek istediğiniz yazılım dillerinde de size kolaylık sağlayacaktır. Bu noktada en basit düzeyden ileri düzeye doğru ilerleyebileceğiniz yol haritası şöyledir;

  • CSS, HTML ve JavaScript öğrenmeyle başlayabilirsiniz ve kaynak olarak FreeCodeCamp kullanabilirsiniz.
  • Versiyon Control (Git ve Github) için Guides from Github kullanabilir ve belirli seviyeye gelebilirsiniz.
  • Test etme, ulaşılabilirlik, performans, Next veya Nuxt (Server Side) gibi kavramlara hâkim olmalısınız.
  • TypeScript alanına yavaş yavaş geçebilir ve giderek daha fazla geliştirici alanlara yönelebilirsiniz.
Önerilen İçerik  Software Developer Ne Demek? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?
SONUÇ

MGS Software bünyesinde, ön yüz geliştiricisinin ne olduğundan ne iş yaptığına ve hangi yazılım dillerini bilmesi gerektiğinden yol haritasına kadar pek çok bilgi paylaşılmıştır. Ön yüz geliştiricisi olmak için öncelikle yola çıkmalı ve bir an önce her şeyi öğrenme çabasını bırakmalısınız. Bu işlem bir süreç istemektedir ve öğrenme kavramı sadece süreçle birlikte gelmektedir. Aynı zamanda yazılım dünyasında öğrenme hayat boyu süren bir süreçtir ve buna ilaveten sürekli güncellenen bir sektördür. Dolayısıyla öğrenme aşamasında MGS Software bünyesinde profesyonel yardım alabilir ve projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Böylece öğrenme sürecinizde bir profesyonelin elinden çıkmış bir projeyi daha yakından inceleyebilir ve kaynak kodları üzerinde işlemleri görebilirsiniz. Zamandan tasarruf sağlamak ve öğrenme sürecinizi doğrudan olumlu etkilemek sizin yazılım dünyasından da soğumanıza engel olacaktır.

5/5 - (55 votes)