SaaS Nedir?, Ne İşe Yarar?, Avantajları Nelerdir?

saas nedir?

SaaS Nedir ve SaaS Ne İşe Yarar içeriğimizde, SaaS yani Hizmet Olarak Yazılım şeklinde bilinen bulut uygulama yazılımı konusunda bilgi vermeyi amaçladık.

Servis veya hizmet olarak yazılım, bulut ortamına dayalı modern bir yazılım sağlama modeli olmakla birlikte E-Posta servisleri, elektronik takvimler, çeşitli ofis uygulamaları ve dijital platformlarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. İnternet üzerinden bulut tabanlı tüm program ve uygulamalara eş zamanlı erişim imkanı veren bu sistemler, aboneliğe bağlı lisanslama ve dağıtım modeli olarak kullanıma sunulmaktadır.

MGS Software olarak bulut uygulama yazılımını geliştirip koruyan bu sisteme daha yakından bakalım.

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) Nedir?

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım), bir bulut bilişim modeli olarak “Software as a Service” teriminden türeyerek kullanıcıların yazılımını bir sunucuda muhafaza eden ve internet üzerinden erişilen bir sisteme denir. Sisteme dâhil edilen kullanıcılar, yazılımı güncelleme, denetleme, kontrol etme, lisanslama ve bakım işleriyle uğraşmazlar. Aylık veya yıllık olarak lisanslanan bu sistem, sistemi sunan yazılım şirketi tarafından belirli ücret karşılığında hizmet olarak verilmektedir.

SaaS, birçok farklı işlev için kullanılabilir: örneğin, ofis üretkenliği yazılımları, proje yönetimi araçları, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yazılımları ve hatta insan kaynakları yönetimi yazılımları gibi birçok farklı sektörde ve işletme türünde yaygın olarak kullanılmaktadır. SaaS, işletmelerin yazılım yatırımlarını ve bakım maliyetlerini azaltarak, daha esnek bir yapıya kavuşmalarını sağlar. Dolayısıyla işletme sistemine entegre edilen bu yazılımlar, genel maliyetleri düşürdüğü gibi güvenlik dahil pek çok donanım ve geleneksel sorunları da çözebilmektedir. 

Hizmet Olarak Yazılım (Saas)

SaaS Ne İşe Yarar?

SaaS, sektörünüze göre bir yazılımın satın alınmasıyla birlikte, çalışması için gerekli olan tüm kaynakları yazılım şirketinin alt yapısında tutulmasını sağlar. Bu yönüyle birlikte işletmenin tüm maliyetlerden kaçınmasına ve yükün yazılım sağlayıcısına yıkılmasına neden olmaktadır. Ayrıca yazılım sistemi içerisinde ayrılma özgürlüğü kullanıcıya ait olduğu gibi işlenilen veri ile yazılımın arasında bir duvar bulunmaktadır. Yazılımın kullanımının bırakılmasıyla birlikte verilerin kullanıcı tarafından alınması mümkündür ancak bu konuda yazılım sağlayıcısı ile mutlaka görüşülmelidir.

Önerilen İçerik  Native Uygulama ve Hibrit Uygulama Nedir?

Sürdürülebilirlik, bakım ve güncellemeler ile SaaS modeli, izole bir ortamda çalışmayı sürdürür. Kullanıcının dahil olduğu ekosistemde, yazılım sahibi verimlilik artışını dikkate alacağı için sistem içerisinde geliştirmelerden kaçınmaz. Kaliteli hizmet, SaaS modeli içerisinde çok önemlidir ve dolayısıyla genellikle sürekli geliştirmeler ve ana değerler yazılım sağlayıcısı için çok önemlidir.

SaaS Modelinin Avantajları Nelerdir?

Yazılım, kullanıcıların ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre ölçeklenebilir bir altyapıda bulut tabanlı bir hizmet olarak sunulmaktadır. Dolayısıyla kendi içerisinde pek çok avantajı bulunmaktadır.

SaaS yani hizmet veya servis olarak yazılım modelinin kullanıcıya sunduğu avantajları nelerdir?

  • Kurulum, bakım ve güncelleme gibi sorunlar olmadığı için maliyeti düşüktür.
  • İnternet teknolojileri veya teknik bilgi gerektirmediği için kullanımı kolaydır.
  • Yazılım, herhangi bir aygıtta kolayca kullanılabilir.
  • Güncelleme, ölçeklendirme, kurum ve güvenlik yazılım sağlayıcısının sorumluluğundadır.
  • Sistem, diğer uygulamalar ile kolayca entegre olabilir ve işletmelerin verimliliğinin artmasına yardımcı olur.

SaaS Nedir içeriğimizde, hizmet olarak yazılım modelinin ne olduğu, ne işe yaradığı ve örneklerinin neler olduğuna değinilmiştir. Özel yazılım geliştirmeleri ve SaaS modeli yazılımlar için bizlerle iletişime geçerek hızlıca proje başlatabilir ve rakiplerinizden ayrışabilirsiniz.

5/5 - (21 votes)