yazılım şirketi

TypeScript Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Kullanılır?

TypeScript Nedir?

TypeScript Nedir içeriğimizde JavaScript’in (JS) bir üst kümesi olarak tanımlanan TypeScript (TS) programlama dilinden bahsedeceğiz. TS, uygulama ölçeğinde geliştirme için JS şeklinde tanımlanmaktadır, nesne yönelimli ve derlenebilir bir programlama dilidir.

Ayrıca, hem bir programlama dili hem de araçlar kümesi olarak ifade edilen TS, büyük çaplı projelerde geliştiricilere yardımcı olmak için tercih edilir. Peki, bu dili, diğer programlama dillerinden ayıran özellikler nelerdir, ne işe yarar ve neden pek çok geliştirici tarafından tercih edilir?

TypeScript Nedir?

TypeScript, herhangi bir ölçekte daha iyi araç sağlamak için JavaScript üzerine kurulmuş, nesne yönelimli ve derlenmiş açık kaynak kodlu programlama diline denir. Araçlar kümesi olarak da bilinen TS, client ve server üzerine çalışan JS uygulamalarını yazar. JS dilinin tüm özelliklerini içerisinde barındıran TS, aynı zamanda yeni özelliklerle donatılarak bir üst küme yaratmayı başarır.

Büyük çaplı projelerde sıklıkla tercih edilir ve geliştiriciye pek çok fayda sağlar. Derlenmiş altyapıya sahip olmasıyla birlikte JS dilinden daha kuvvetlidir. Çünkü JS, yorumlamalı bir dildir ve dolayısıyla derleme adımını içerisinde barındırmaz. Böylece hata tespitin yapılamaz ve hatanın görülebilmesi için kodun tamamının gözden geçirilmesi gereklidir. Ancak TS, derlenmiş bir dil olmakla birlikte hata ayıklar, tespitini yapar ve sorunları kısa süre içerisinde çözebilir.

TypeScript Ne İşe Yarar?

TypeScript Ne İşe Yarar?

TypeScript Ne İşe Yarar noktasında, TS, kolay okunabilir; düzenlenebilir, sınıflar, modüller ve arayüzler gibi özellikleri destekleyerek geliştiriciye yardımcı olur. Diğer dillere kıyasla, özellikle JS, hata tespiti yapabilmesi, kolay okunabilirliği ve nesne yönelimli bir yapıya sahip olmasıyla birlikte öne çıkar.

TypeScript; dil, derleyici ve TLS (TypeScript Language Service) bileşene dayanmakla birlikte geliştirici tarafında ne işe yarar?

  • Tip tanımlamaları, kendine özgü sözdizimi ve anahtar kelimeleri bulunur.
  • TS dilinde yazılsa da kolaylıkla JS diline dönüştürülebilir.
  • Kod biçimlendirebilir.
  • İfade tamamlama gibi editör özelliklerini kullanabilir.
  • Modülerdir ve ES6 özelliklerini içerisinde barındırır.
  • Statik veri tiplemesine sahip olmakla birlikte platform-serbest özgürlüğü verir.
Önerilen İçerik  JavaScript Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Öğrenilir?

JS ile yapılan projeye kolaylıkla entegre edilebilen TS, yukarıdaki faydalarına ek olarak pek çok sebeple geliştiriciler tarafından tercih edilir.

“Ayrıca programlama dilleri arasında hangisinin daha fazla kullanıldığını ve zorluk derecelerini görmek için “En Çok Kullanılan Programlama Dilleri” içeriğimize de göz atabilirsiniz”

TypeScript Neden Kullanılır?

TS, derlenmiş bir dil olmasıyla birlikte hata ayıklar ve sorunlara çözüm üretebilir. Hal böyle olunca, JS diline ilave olarak sıklıkla tercih edilir. TS üzerinde yapılan tüm çalışmalar JS diline dönüştürülebilir ve JS eksik kaldığı tüm alanlarda ilave çözümler bulunabilir. Bununla birlikte JS dilinden daha fazla özelliği de içerisinde barındırır.

Henüz yazım aşamasında, pek çok hata TS ile görülebilir ve JS’in en büyük eksikliği böylece kapatılabilir. JS üzerinde meydana gelen bir hata, kodlar çalıştırılmadan fark edilememektedir ve pek çok geliştiricinin işlerini zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda şirketlerinde işlerinin aksamasına ve zaman kaybı yaşamasına neden olmaktadır. Ancak TS üzerinde, henüz kodlama aşamasında olunsa bile, hatanın fark edilebilmesi mümkündür.

İşte bu nedenle büyük projelerde ve şirketlerde TS sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda JS diline ilave olarak TS’ye hâkim olmak, diğer geliştiriciler arasından da ayrışmaya yardımcı olacaktır. Öğrenmesi oldukça kolay olsa da, JS dilini bilmeden, bu dili öğrenmek oldukça zor olabilir.

TypeScript Kullanım Alanları

TypeScript Kullanım Alanları

TypeScript Kullanım Alanları içerisinde farklı tarayıcılar; cihazlar, işletim sistemleri ve JS ile geliştirilen herhangi bir proje yer alır. Taşınabilirliği ve portatif olmasıyla birlikte bütün JS frameworklerinde, araçlarında ve kütüphanelerinde kullanılabilir. JS’in çalıştığı herhangi bir ortamda, daha başarılı bir şekilde, çalışabilir ve geliştirme aşamasında tip kontrolü sağlayabilir.

Bununla birlikte TypeScript dili, JavaScript kullanılan her projede etkin bir şekilde yer alır ve kullanım alanları JavaScript ile eşdeğerdir. Etkileşimli web sayfaları oluşturmak, sosyal medya akışlarını yenilemek, animasyonlar ve etkileşimli haritalar gibi kullanıcı deneyimini iyileştiren her alanda kullanılabilir. Kullanım alanları arasında, oyun geliştirme; mobil ve web uygulama, web sunucusu oluşturma ve sunucu uygulamaları geliştirme yer alır.

Önerilen İçerik  Nesne Yönelimli Programlama (OOP) Nedir? Ne İşe Yarar?

TypeScript vs JavaScript

TypeScript vs JavaScript

TypeScript vs Javascript arasında hem sıkı bir iş birliği hem de büyük özellik farkları bulunur. TypeScript, JavaScript dilinin üzerine yazılmış bir programlama dili olsa da süreç içerisinde kendisini daha fazla geliştirmiştir. Derlenmiş ve tiplemeli bir dil olmakla birlikte hata ayıklama, tespit etme ve düzeltme konularında geliştiricilere olağanüstü bir kolaylık sağlar. Yazması, okuması ve ayıklaması oldukça kolaydır.

TypeScript vs JavaScript Farkı içerisinde, TS; derleme zamanında yazım kontrolü sağlarken, JS; derleme desteklemez. TS, parametre işlevini destekliyorken JS desteklememektedir. Bununla birlikte JS geliştirici topluluğuna sahiptir ancak TS üzerinde aktif bir topluluk henüz oluşmamıştır. JS kodlamalarında hata ile karşılaşmak çok olasıdır çünkü yazım aşamasında hataları görmek ve kontrol etmek çok zordur. Çalıştırma işlemi yapılmadan JS üzerinde hatalar tespit edilemez; oysa TS üzerinde hatalar kolaylıkla görünebilir ve düzeltilebilir.

TS’nin pek çok avantajıyla birlikte JS diline çevrilebiliyor olması ise öne çıkan en büyük özelliğidir. JS’in geride kalmış pek çok özelliğine ek olarak, TS ile düzeltilebiliyor olması ve gelişime açık olması, TS’nin tercih edilmesinde ki en önemli sebeptir.

MGS Software olarak son günlerde en fazla araştırılan TypeScript Nedir içeriğini, okuyucuya bilgi vermek amacıyla hazırladık ve JavaScript ile benzerlikleriyle birlikte ayrıştıkları konuları inceledik. Sizlerde TypeScript veya JavaScript gibi dillerde proje oluşturmak isterseniz iletişim bölümümüzden bizlere ulaşarak projeniz hakkında danışmanlık alabilirsiniz.

5/5 - (29 votes)