Yapay Zeka (AI) Nedir? – En İyi Yapay Zeka Örnekleri

yapay zeka nedir?

Yapay Zeka Nedir ve En İyi Yapay Zeka Örnekleri içeriğimizde Yapay Zeka (Artificial Intelligence, AI) olarak bilinen ve insan zekâsını taklit eden kendini geliştirme ve yenileyebilme yeteneklerine sahip üst düzey teknolojiye daha yakından bakacağız.

Bilgiyi algılama, sentezleme ve çıkarım yapma gibi kompleks insan becerilerini efektif bir şekilde çözen makinaları görmüşsünüzdür. Muhakeme yapma, evrimsel hesaplama ve hatta insan davranışlarını öğrenerek daha iyi bir şekilde taklit eden bu makinaların yapay zekâya sahip olduğunu da duymuşsunuzdur. 

Peki, 1956 yılından beri aslında hayatımızda olan bu kavramın günümüzde neden daha değerli hâle geldiğini ve tarihsel gelişimini daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Yapay Zeka (AI) Nedir?

Yapay Zeka (AI), Ingilizce dilinde “Artificial Intelligence” veya “AI” şeklinde telaffuz edilen bu kavram, makinelerin yeni girdilere uyum sağlayarak ve derin öğrenme modelini işletim sistemi haline getirerek insan becerilerini yapabilme sanatını kazanmasıdır. Deneyimden öğrenme, süren tekrarları kavrama veya yeni girdilere uyum sağlama gibi insana özgü olan pek çok analitik düşünme becerilerini yapabilirler. Bugün, her sektörden müşteri veya şirketler; büyük, orta veya küçük segment ayrımı olmaksızın, yapay zekânın gücünden istifade etmektedir.

Yapay Zeka Nedir Kısaca,  Yapay Zeka, bir insan portföyünde olan becerilerin tamamının veya bir kısmının bilgisayar gibi makinaların öğrenerek yapabilme yeteneğini sergilemesidir. İnsana özgü olan düşünme becerisiyle birlikte veriyi işleme, sentezleme ve çıkarım yapabilme adına gösterilen zekâdır. Becerilerin insana ait olması ve makinaların bunu öğrenmesi veya tekrarlaması, yapay bir zekâ belirtisi olduğu için “Yapay Zekâ” adıyla bilinir.

Önerilen İçerik  Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) Nedir?

yapay zeka ne işe yarar?

Yapay Zeka Ne İşe Yarar?

Günümüzde pek çok firmanın insan becerilerini bir makinaya aktararak işlerini daha profesyonel ve hata payının minimum düzeye indirerek yürüttüğünü biliyor musunuz? Yapay zekanın işletmelerce kullanılmasının tek nedeni, personel giderlerini azaltmak değildir. Nitekim, çok büyük işletmelerde bile kullanılan bu sistemin, personel giderini azaltması da hedeflenmemektedir. Peki, bu teknolojiyi değerli ve segment ayrımı olmadan işletmelerce iş sürecine dahil edilmesini önemli kılan unsur nedir?

Yapay Zeka Ne İşe Yarar?

  • İnsanların düşünme yöntemlerini analiz eder ve istatistiki olarak ortaya koyar.
  • Amaca göre hizmet eder ve aktif olduğu sürece sürdürülebilir bir öğrenme modeli benimser.
  • Tasarlanma amacının dışına çıkmaz.
  • Kullanım alanı sınırlı değildir: her sektöre uyum sağlar.
  • İnsan davranışlarını çok yönlü izler ve taklit eder.

Yapay zeka, en çok iş alanı ürün veya hizmet üreten iş modelleri; askeri alanlar, güvenlik sistemleri ve endüstriyel hizmeti hedefleyen firmalar tarafından etkin bir şekilde kullanılır.

Yapay Zeka Örnekleri

Yapay Zeka Örnekleri Nedir?

Yapay Zeka Örnekleri, teknoloji alanında başlıca yön veren Apple şirketinin etkin bir şekilde kullandığı Siri, Google şirketinin kullanılmış olduğu Now ve Microsoft’un tarafında kullanılan Sanal Asistan gelir. Son zamanlarda adını sıkça duyuran ve OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT adındaki diyalog konusunda günden güne kendini geliştiren bir platform da yapay zekanın en önemli örneklerinden birini oluşturur.

Günlük hayatta yaşamı kolaylaştırmaya ve geliştirmeye yönelik kurgulanan Yapay Zeka Örnekleri:

  1. Akıllı ev sistemleri
  2. Siber güvenlik ve güvenlik endüstrisi
  3. Otonom arabalar ve modellemeler
  4. Bilgisayar programları ve yazılımlar
  5. Sanal asistanlar 
  6. Engellileri tamamlayan E-Book sistemleri
  7. Haritalar
  8. Akıllı öneri sistemleri
  9. Elektronik doğrulama sistemleri
  10. Yüz tanıma sistemleri
  11. Elektronik profil oluşturma ve bilgi teyit sistemi
  12. İş süreçlerini takip etme ve yönetme modülleri
Önerilen İçerik  Software Nedir? Software Çeşitleri Nelerdir? Neye Yarar?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?

Yapay Zeka Mühendisliği, insan becerilerinin makinalar tarafından algılanabilmesi ve yazılımsal entegrasyonlarla efektif bir şekilde taklit edebilmesi için program geliştiren, eğitimsel alanlarda yer alan ve stabil algoritmalar oluşturan kişilerin meslek grubudur. Yapay Zeka Mühendisi olarak da bilinen meslek grubu, bir insan beyninin, makinalar tarafından taklit edilmesi ve deneyimlerinden bilgi çıkarmasına kadar olan kompleks yapıyı öğrenmesine olanak tanır.

Mühendislik sınıfında yer almaları nedeniyle, makinaların daha çok deneyim ve analitik düşünmeden bilgi çıkararak yeni bir öğrenme modeliyle inşa edebilme vasfını makinalara kazandırırlar. Oluşturulan model, mühendisler tarafından test edilir; geliştirilir ve altyapı olarak Uygulama Programı Arabirimi (API) olarak piyasaya sürülür. Bu çerçevede bir yazılımcıdan daha fazla bilgi ve deneyime sahip olan Yapay Zeka Mühendisleri, gerek maaşları gerekse de çalışma standartları ile oldukça rağbet görürler. Sizde bu meslek grubu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve iş olanaklarını yakından tanımak için “Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Ne İşe Yarar?” içeriğimize göz atabilirsiniz.

Sonuç olarak Yapay Zeka Nedir içeriğimizde, makinaların deneyimleme, taklit etme ve geliştirme gibi pek çok özellikleri ile insan becerilerini sergileyebildiği üst düzey bir teknolojik gelişmeden bahsedilmiştir. 

5/5 - (14 votes)