yazılım şirketi

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir? Ne İşe Yapar?

yönetim bilişim sistemleri nedir?

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir ve Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunları Ne İş Yapar? içeriğinde Yönetim Bilim Sistemleri (YBS) olarak bilinen bilgisayar tabanlı bilgi sistemleri hakkında bilgi vereceğiz.

Donanım düzeni olarak bilgisayar sistemi ya da merkez sisteminin çevre ile ilişkisini konu edinen bu sistemler, aynı zamanda yazılım dünyasında da aktif olarak kullanılmaktadır. Bilgilerin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesi konusunu hedef alan YBS, tüm verileri filtreden geçirmektedir.

İçeriğimizde MGS Software olarak YBS sisteminin ne olduğu, ne işe yaradığı ve iş sürecinde nasıl kullanılabileceğini inceleyeceğiz.

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir?

Yönetim Bilişim Sistemleri, bir amaç için ham verileri filtreden geçirerek toplayan ve verileri birer anlamlı bilgi haline getirdikten sonra yönetim personeline sunan sistemin bütününe denir. Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve kullanılacak bilginin ayıklanması, sistem ile mümkün hale gelir. 

Sistem, kurum veya kuruluşların iş süreçlerinin kontrollerinin yapılması ve yapılandırmasını üstlenmektedir. Bu noktada daha önceden atanmış üst yönetici kadroya otomatik bir şekilde raporlama yapmaktadır. Yönetim kadrosunun planlamalarına entegre edilerek iş sürecinin aksamadan ve teknolojinin gücünü de arkasına alarak minimum hata ile işlemesini sağlamaktadır. Daha çok süreç odaklı bir sistem olmakla birlikte, raporlamaya dönük ve kontrol odaklı işlemektedir. 

Teknolojinin gücünden yararlanarak hizmet sektöründe faaliyet veren tüm kurum ve kuruluşlar için uygun olan YBS,  iş operasyonlarını yürütmek için tüm segmentlerde bilgi sistemleri bölümünde etkin olarak kullanılmaktadır.

yönetim bilişim sistemleri ne iş yapar?

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunu Ne İş Yapar?

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunu, bilgisayar sistemleri ve işletme üzerinde uzmanlaşarak bireyin kendisini geliştirme düzeyi de dikkate alındığında özel sektörde bilişim alanında iş yapar. Özel sektörün yanında Devlet Personel Daire Başkanlığı’nın sayfasında duyurulan alanlara göre her yıl KPSS puanı ile YBS alanında iş alımı yapılmaktadır. 

Önerilen İçerik  HTML Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Öğrenilir?

YBS, çok yönlü bir meslek olduğundan dolayı, teknolojinin gücünden yararlanmak isteyen her alanda işe girilmesi mümkündür. Yönetim Bilişim Sistemi Okuyan bilişim ve işletme sektöründe yer alan meslek gruplarında iş yapar. SEO uzmanı, Network uzmanı, Ağ sistemleri yöneticiliği, Veri bilimci ve bilişim uzmanı gibi meslekleri icra edebilirler. Meslek grubunun ortalama maaşı, kişinin kendini geliştirmesi, iş deneyimi ve sektörel ihtiyaca göre değişmekle birlikte ortalama iki haneli rakamlarla işe başlamaktadır. 

Sektör fark etmeksizin, teknolojiyi kullanan veya kullanmak isteyen tüm alanlarda YBS kurulabilir ve sisteme entegre edilebilir.

Yönetim Bilişimleri Sistemleri Okuyan Yazılımcı Olur Mu?

Yönetim Bilişimleri Sistemleri Okuyan bir birey, bilişim odaklı bir meslek olmasıyla birlikte kendini geliştirmesi halinde yazılımcı olabilir. Ancak bölümden mezun olanların yazılım odaklı kendini geliştirmesi gereklidir aksi takdirde daha çok bilişim teknolojileri alanlarında tekniker olarak çalışabilmektedir. Yazılım alanlarında kendini geliştirmesi halinde bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği veya bilgisayar programcılığı gibi meslek gruplarından mezun olan bireylerle aynı düzeyde muamele görebilir. 

YBS bölümünde, çoğu üniversitede, yazılım ve kodlamaya yönelik dersler verilmektedir: dersler ağırlıklı olarak bilişim odaklıdır. Bölümün ders seçeneklerinin geniş olmasından dolayı çok fazla konuda uzmanlaşmak ve iş imkânlarını artırmak mümkündür. Bölümün derslerine daha yakından bakıldığında, uzmanlaşılan alanlar ve iş imkânları gün yüzüne çıkmaktadır.

yönetim bilişim sistemleri dersleri

Yönetim Bilişim Sistemleri Dersleri Nelerdir?

Bilişim sistemleri, 4 yıllık bir bölüm olmakla birlikte, kişinin kendini geliştirmesi halinde önü açık bir bölümdür. Bölümün I. Dönem (Güz Dönemi) dersleri ağırlıklı olarak sayısal dersleri içerisinde barındırmaktadır. Sayısal zeka ağırlıklı dersleri bulunan bölüm, işletme ve iktisat derslerine de oldukça yakın bir çizgi de ilerlemektedir. II. Sınıftan itibaren bölümün dersleri, bilişim hukuku; proje yönetimi, yeni iletişim teknolojileri ve işletme fonksiyonları gibi meslek derslerine dönmektedir. Ancak bölümün genel itibariyle dersleri sayısal branşlarla hemen hemen aynıdır ve mesleki dersleri fazladır.

Önerilen İçerik  Özel Yazılım Nedir? Özel Yazılım Fiyatları ve Katkıları

MGS Software olarak Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir içeriğimizle bilişim alanında kendini geliştirmek veya ilerlemek isteyen bireylere yönelik detaylı bilgiler verilmiştir. Gerek maaş gerekse de iş olanakları konusunda oldukça iyi olan bu mesleğin, aynı zamanda geleceğin meslekleri içerisinde yer aldığı da unutulmamalıdır.

5/5 - (20 votes)