Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?, Ne İşe Yarar?

nesnelerin interneti nedir

Nesnelerin İnterneti (IoT), fiziksel nesnelerin dijitalde cihaz ve sistemlerle veri bağlantısını sağlayan bir araçtır: veri bağlantısı ya da paylaşımını sensörler ve yazılımlar ile kurmaya yarayan sanal bir ağdır.

Dünyanın her yerinden internete bağlı milyarlarca fiziksel cihaz anlamına gelen IoT, bu cihazların tümünde veri toplayıp paylaşmaktadır. Bilgisayar çipleri ve kablosuz ağların özelliği sayesinde, bir hap kadar küçük bir ögeden bir uçak kadar büyük bir ögeye, IoT’nin bir parçası haline her şeyi çevirmek mümkün. Tüm bu farklı nesneleri birbirine bağlamak ve bunlara sensör eklemek, başka deyişle, basit cihaza bir dijital zekâ seviyesi ekleyerek, insanların kaybolmasına yol açmadan gerçek zamanlı veriler iletmelerini sağlar. 

IoT, dünyanın dokusunu daha akıllı ve daha hızlı hale getirir ve dijital ve fiziksel evrenleri birleştirir; bu gücü markanızın iş sürecine entegre etmeye hazır mısınız?

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

IoT Açılımı: Internet of Things , son yıllarda IoT olarak bilinen nesnelerin interneti; avantajları, yenilikleri, iyileştirmeleri ve her türlü uygulaması, kitlesel medyada düzenli olarak ele alınan bir konu olmuştur. Küresel bir ağ içinde milyonlarca farklı cihazın otomatik iş birliğini içeren tüm konsept yaklaşık otuz yıldır bulunmaktadır; ancak hızlı gelişimi nispeten yakın bir tarihte başlamıştır.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?; Ingilizcede “Internet of Things” kelimesinden Türkçeye, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak Nesnelerin İnterneti tanımlamasıyla geçmiştir. İnternet’e bağlı milyarlarca fiziksel nesne anlamına gelen ve Internet üzerinden diğer cihazlar ve sistemlerle veri toplayan veya değiştiren bir iletişim ağıdır.

Önerilen İçerik  Native Uygulama ve Hibrit Uygulama Nedir?

IoT, en yakın gelecekte kesinlikle daha yaygın ve yararlı olacak en çok umut verici dijital teknolojilerden biri olarak kabul edilmektedir. Mevcut durumda bile IoT çözümlerinin özellikleri etkileyicidir ve avantajları bulunmaktadır. Çok geniş kullanım alanı bulunmaktadır: küçük sıradan ev pişirme cihazlarından gelişmiş endüstriyel araçlara kadar çok çeşitli cihazlarda kullanılabilir. Her IoT bileşeni benzersiz bir tanımlayıcıya (UID) sahiptir ve insanların yardımı olmadan veri iletebilir.

iot nedir

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?

Nesnelerin İnterneti Sistemi, bir tür bağlantı yoluyla bulutla “konuşan” sensörler ve cihazlardan oluşur: veriler buluta girdikten sonra yazılım bunu işler ve kullanıcıya gerek kalmadan uyarı gönderme veya sensörleri/cihazları otomatik olarak ayarlama gibi bir eylem gerçekleştirmeye karar verir.

Ancak kullanıcı girişi gerekiyorsa veya kullanıcı sadece sisteme giriş yapmak istiyorsa, kullanıcı arabirimi bu işlemleri yapabilmesini sağlar. Kullanıcı tarafından yapılan tüm ayarlamalar veya işlemler sistem üzerinden ters yönde gönderilir: kullanıcı arabiriminden buluta ve sensörlere/cihazlara kadar bir tür değişiklik yapabilir. IoT günden güne iş süreçlerinde daha fazla yer almaya başlamaktadır ve cihazlarının gelecekteki büyümesi için tahminler ölçeğin en üst seviyelerinde yer almaktadır. IoT gibi teknolojilerle birlikte önümüzdeki birkaç yıl içinde, bugün imkânsız olarak kabul edilen şekillerde bağlantılar oluşabilecektir. Yapay zekâ ve IoT entegrasyonu, birçok sektörde yaratıcı düşünmeye ve yenilikçi uygulamalara olanak tanıyacaktır.

Nesnelerin İnterneti Ne İşe Yarar?

IoT, birden fazla cihaz arasında otomatik veri aktarımı, analizi ve yanıtı sağlamak için çok sayıda teknoloji kullanmaktadır. Örneğin, Yapay Zekâ, büyük Veri ve Makine Öğrenimi olmadan otomasyon imkansızdır; bulut bilişim ve kablosuz iletişim teknolojileri ise bağlantıyı büyük ölçüde kolaylaştırır. IoT’nin işletmeler için avantajları, belirli uygulamaya bağlıdır; işlevsellik ve verimlilik genellikle en önemli noktalardır. Amaç, kuruluşların kendi ürünleri ve kendi iç sistemleri hakkında daha fazla veriye erişmeleri ve bunun sonucunda daha fazla değişiklik yapabilmeleridir.

Önerilen İçerik  HTML Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Öğrenilir?

Üreticiler, ürünlerinin bileşenlerine sensörler ekleyerek, nasıl performans gösterdikleri hakkında verileri geri gönderebilirler. Bu, şirketlerin bir bileşenin arızalanma ihtimalini tespit etmesine ve hasara neden olmadan önce bileşeni değiştirmesine yardımcı olabilir. Şirketler, bu sensörler tarafından oluşturulan verileri sistemlerini ve tedarik zincirlerini daha verimli hale getirmek için de kullanabilirler, çünkü gerçekte neler olduğu hakkında çok daha doğru verilere sahip olurlar.

Nesnelerin İnterneti Ne İşe Yarar?

  • Personelin verimliliğini arttırır.
  • Verimli çalışma yönetimi sağlar.
  • Kaynakların ve varlıkların daha iyi kullanımı sağlar.
  • Uygun maliyetli çalışır.
  • İyileştirilmiş çalışma güvenliği sunar.
  • Kapsamlı pazarlama ve iş geliştirme sağlar.
  • İyileştirilmiş müşteri hizmetleri sunar.
  • Şirketin daha güvenilir imajı olmasını sağlar.

Nesnelerin İnterneti Örnekleri Nelerdir?

Kontrol edilmesi veya bilgi iletebilmesi için internete bağlanabilmesi durumunda neredeyse her fiziksel nesne bir IoT cihazına dönüşür.

Akıllı telefon uygulaması kullanılarak açılıp kapatılabilen bir ampul, hareket sensörü veya ofisinizdeki akıllı termostat veya bağlı sokak lambası bir IoT cihazıdır. Bazı büyük nesneler, verimli bir şekilde çalıştığından emin olmak için verileri toplayan ve ileten binlerce sensörle dolu bir jet motoru gibi daha küçük birçok IoT bileşeniyle doldurulabilir. Daha da büyük bir ölçekte, akıllı şehirler projeleri çevreyi anlamamıza ve kontrol etmemize yardımcı olmak için tüm bölgeleri sensörlerle doldurabilir. Kısacası bir elektronik cihaza beyin veren IoT teknolojisidir, dolayısıyla akıllı aygıtların neredeyse tamamı IoT’tan meydana gelir.

Nesnelerin İnterneti Örnekleri Nelerdir?

  • Amazon Echo Plus
  • Akıllı ev uygulamaları
  • Alarm sistemleri
  • İş takip uygulamaları
  • Akıllı saatler
  • Akıllı tedarik zincirleri
  • Bağlantılı lojistik

Nesnelerin İnterneti’nin Türleri Nelerdir? – IoT Kullanım Alanları

Endüstriyel IoT (IIoT), IoT teknolojisinin endüstriyel ortamlarda, özellikle de bulut teknolojilerini devreye alan sensör ve cihazların enstrümantasyonu ve kontrolü açısından uygulanmasını ifade eder. Konsept, evdeki tüketici IoT cihazları ile aynıdır ancak bu durumda amaç, endüstriyel süreçleri ölçmek ve optimize etmek için sensör, kablosuz ağ, büyük veri, yapay zeka ve analizlerin bir kombinasyonunu kullanmaktır. Bunun için 5 adet IoT türü bulunmaktadır.

Önerilen İçerik  SaaS Nedir?, Ne İşe Yarar?, Avantajları Nelerdir?

Birçok farklı IoT cihazı olduğu gibi, kullanımlarına göre birçok IoT tipi de vardır vardır. 

Nesnelerin İnterneti’nin Türleri Nelerdir?

  • Tüketici IoT 
  • Ticari IoT 
  • Askeri IoT (IoMT) 
  • Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) 
  • Altyapı IoT

Marka ihtiyacı ve hedefine göre IoT türlerinden en uygununa karar verilip iş sürecine entegre edilmesi çok önemlidir.

Nesnelerin İnterneti’nin Markaya Faydaları Nelerdir?

Hayatımızı farklı alanlarda büyük oranda kolaylaştıran IoT düşük maliyetli bilgi işlem, bulut, büyük veri, analiz ve mobil teknolojiler sayesinde, fiziksel şeyler, minimum düzeyde insan müdahalesiyle veri paylaşabilir ve toplayabilir. Bu hiper bağlantılı dünyada, dijital sistemler bağlantılı ögeler arasındaki her bir etkileşimi kaydedebilir, izleyebilir ve ayarlayabilir. Fiziksel dünya dijital dünya ile buluşmasına ve iş birliği yapmasına IoT teknolojisi imkân tanımaktadır. Bununla birlikte markaya çok fazla avantaj sağlamaktadır.

Nesnelerin İnterneti’nin Faydaları Nelerdir?

  • İşletmelerin daha çok veriye daha ulaşmasını sağlar.
  • İşletmelerin sorunlara daha hızlı ulaşmasını mümkün kılar. 
  • Cihazların arızalarının tespitine yardımcı olur.
  • Uzaktan kontrol mekanizmasının kurulmasını sağlar.
  • Ev, ofis, araç gibi pek çok alanı ihtiyaca göre dönüştürür. 
  • Genel iş sürecini hızlandırır.

MGS Software ile işletmenizin fiziksel gücünü, dijitale yansıtabilir ve tüm iş sürecinizin hatasız, hızlı ve geliştirilebilir olmasını sağlayabilir: hemen teklif al bölümünden size özel hazırladığımız paketlerimize göz atın, markanızı dijitale taşıyın!

5/5 - (1 vote)