Software Developer Ne Demek?; Ingilizce dilinde Software Developer Türkçe diline Yazılım Geliştiricisi olarak geçmiştir ve yazılım dünyasının çeşitli kollarında şirket, firma veya bireysel olarak yazılım hizmeti sunan kişilere denir.
Yazılım geliştiren kimseler, her tür bilgisayar programının ardındaki yaratıcı ve beyin fırtınasının sahipleridir. Bazı yazılım geliştiriciler belirli bir programa veya uygulamaya odaklanabilse de, diğerleri programları tetiklemeye ve güç toplamaya yardımcı olan dev ağlar veya temel sistemler oluşturur. Bu nedenle geliştiricilerin iki ana sınıflandırması vardır: uygulama yazılım geliştiricileri ve sistem yazılım geliştiricileri.
Yazılım geliştiricileri öncelikle sadece kodlama işiyle uğraşmazlar, aynı zamanda planlama; analizleme ve tasarımlarda oluştururlar. Yazılım dünyası çok geniştir, bu nedenle farklı uzmanlık alanlarında kendini geliştirmek ve farklı yazılım dilleri öğrenmek çok önemlidir.
Peki, yazılım dünyasına nasıl girilir?; nasıl geliştirici olunur, neler yapmak gerekir ve alanları nelerdir?
Nasıl Yazılımcı Olunur? | Sıfırdan Yazılımcı Olmak
Nasıl Yazılımcı Olunur?; Software Developer Olmak için Gerekenler içerisinde Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Bilgisayar Programcılığı gibi bölümlerden mezun olunur ya da yazılım alanında gelişmek gerekir. İlgili bölümlerden mezun olunması iş akışını arttırdığı gibi kişiyi tercih sebebi haline de getirmektedir. Ancak kişinin kendini geliştirmesi ve birden fazla yazılım dilini çok iyi bilmesiyle birlikte bölümlerden mezun olma şartı da yoktur. İlgili bölümlerden mezun olarak mesleği çok iyi icra edebileceğinizi gösteren resmi bir belge sahibi de olabilirsiniz.
Sıfırdan Yazılımcı Olmak öncelikle Ingilizce dilini öğrenmekten geçer; programlama üzerinde yapılan işlemlerin bütünü Ingilizce dilindedir. Bununla birlikte kişinin ilgisini çekebilecek kodlama dillerinden herhangi birini öğrenerek yola çıkılır. Yazılımcıların kullandığı diller birbirine benzerdir veya zor olanı öğrenmek, kolay dilleri de kolay öğrenmeye yardımcı olacaktır. Bunlara ilaveten kendi kendine yazılım öğrenmek ve bölüm okumak istemeyenler, çeşitlik kaynaklardan; online kurs merkezlerinden ve görsel eğitim setlerinden yararlanarak kendini geliştirebilir.
Yazılımcı Olmak İçin Gereken Özellikler
Yazılım dünyasında gelişilmesi ve öğrenilmesi gereken çok fazla alan vardır: mobil uygulamalar, oyunlar, web tasarım ve site tasarım, yapay zekâ ve iş takip sistemleri… Dijital alanın kapsadığı her yerde yazılımcının da parmağı bulunmaktadır, dolayısıyla bir yazılımcı öncelikle gelişime açık olmalıdır. Dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu, yazılım dünyasına girilmesini engelleyen en büyük faktördür. Komutlarla işlem yapan, kreatif çözümler sunabilen ve temiz kod yazabilen kimseler, yazılım sektöründe hayatta kalabilmektedir.
İşletmelere, uygulamalara, oyunlara ve hayatta pek çok alana hayat verecek kodlamaları yaratan Yazılımcı Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?;
- Hedef belirlemek ve hedefe doğru emin adımlarla yürümek,
- Gelişmeye, geliştirmeye ve pratiğe önem vermek,
- Portfolyo oluşturmak ve yazılım geliştirmek,
- Pes etmemek ve üzerine gitmek,
- Yazılım dillerine hâkim olmaya çaba göstermek,
- Yazılım dilleri kütüphanelerinden en az bir ve birden çok dil öğrenmek.
Bununla birlikte yazılım geliştirmek isteyen kişiler, hangi alanlarda geliştirici olacağını ve hangi ünvanı kullanacağını bilememektedir.
Yazılım Alanları Nelerdir? | Developer Alanları Nelerdir?
Yazılım alanları çok geniştir ve teknolojinin ulaştığı her yere gelişim götürülebilir. Bununla birlikte bir yazılımcı istikrar ve azim becerilerine sahip olması gereklidir ve bu bağlamda sürdürülebilir bir hizmet sunabilmelidir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte pek çok yazılım dili ortaya çıkmıştır ve kişiler bu yazılım dillerinde kendisini geliştirmesi çok önemlidir. Yazılım dilinin yanı sıra framework yapılarını da öğrenmeli ve bunları özümsemesi gereklidir.
Bunlarla birlikte yazılım geliştirme alanında ilerlemek isteyen kişiler, kendilerini iyi hissettikleri ve ilgi alanlarında ki yerlerde gelişim göstermelidir. Yazılım dünyası çok geniştir ve dolayısıyla tamamına bir anda hâkim olmak mümkün değildir.
Web ve mobil geliştiricilerle birlikte Yazılım Alanları Nelerdir?;
- Web developer
- Mobil developer
- Game developer
Bunlarla birlikte yazılım geliştiricilerinin programa ve bağlı olduğu platforma göre alanları da değişmektedir. Genel anlamda mobil uygulama geliştiricileri olarak bilinen Developer Alanları Nelerdir?;
- IOS Developer
- .NET Developer
- SQL Developer
- Android Developer
- Python Developer
Yazılımcı Kademeleri Nelerdir?
Developer Kıdemleri, sektör içerisinde deneyim, tecrübe ve yıl sayısına bağlı olarak temelde Junior, Middle-Level ve Senior olarak adlandırılır. Kıdemler yazılım geliştiricileri için oldukça önemlidir ve bir nevi referans göstergesi olarak işlev görür. Aralarında maaş farkları da bulunan bu kıdemler içerisinde, yapılan iş ve verilen sorumluluklar da farklılık göstermektedir.
Tecrübe, bilgi birikimi ve çalışma zamanına göre ayrışan Yazılımcı Kademeleri Nelerdir?;
- Junior Developer: yazılım geliştiriciler arasında yeni mezun olan veya yeni yazılım geliştirme işine başlayanların kıdemidir. Genellikle küçük çaplı projelerde yer alırlar ve kendilerini geliştirmeye çalışırlar.
- Middle-Level Developer: yazılım dünyasına girdikten sonra kendisini yaklaşık 2 ila 5 yıl kadar geliştirmiş ve önemli projelere imza atmış yazılımcılara verilen kıdemdir. Projelerde sorumluluk sahibi olabilirler ve proje yönetebilecek bilgi düzeyine sahip olabilirler.
- Senior Developer: temel düzeyde yazılım geliştiricisi olarak başlayan kimselerin sektör içerisinde ki bilgi birikimi, deneyim ve projenin çokluğuyla birlikte zirveye ulaştığı kademedir. Bu kademede ki bir yazılımcı, sadece kod yazmaz; proje yönetir, planlar, takım oluşturur ve analiz yapar. Dolayısıyla diğer kıdemlerin tamamının üzerinde bir yönetici vasfıyla görevini yerine getirir.